Hiszed, vagy nem, de így van...
A csokoládé nemcsak az ízlelőbimbóinkat varázsolja el, hanem az illata és a látványa sem kevéssé csábít el bennünket, ezért is kevesek képesek ellenállni neki. Nem meglepő, hogy egyesek afrodiziákumként emlegetik.
Ez az afrodoziákum a régi korokban is a szerelem egyik bizonyítéka lett. Szent Bálint napján a szerelmesek az egymás iránti vágyat és a gyöngéd érzelmeket fejezték ki.
Korábbi századokban, számos kultúrában a csokoládét úgy is tartották számon, mint a nők termékenységét fokozó szert. Egy angol csokoládé-szakértő például ennek tulajdonította be, hogy a felesége háromszor szült ikreket.
A XVII. századi Agliában többen említették írásaikban, hogy mulatozás és mánapi fejfájás ellen kitűnő orvosság a csokoládé.
Később Marie de Rabutin-Chantal, Sévigné márkinéja osztotta a véleményt, miszerint gyógyhatása van a kakaóbabból készült italnak, csak éppen neki az emésztését segítette.
Ezek a feljegyzések hozzájárultak ahhoz a felismeréshez, hogy a csokoládé jótékonyan hat az ember életműködéseire.
Természetesen még ma is sokan vitákba bocsátkoznak, hogy cáfolják vagy igazolják ezt a tényt.
Carl Keen, a kaliforniai egyetem munkatársa egy Edinburgh-ben zajló tudományos konferencia résztvevői elé tárta kutatásainak eredményét a csokoládé alapanyagául szolgáló kakaóbabban található flavonoidok jótékony hatásáról. Az amerikai táplálkozási szakember szerint a flavonoidokban gazdag csokoládé rendszeres fogyasztásának pozitív hatása van a vérkeringésre és csökkenti a vérrögök kialakulásának veszélyét. Hatása hasonló, mint az alacsony adagban szedett aszpiriné, amelyet emberek millióinak ajánlanak orvosok a szívroham kockázatának csökkentésére. Bár a flavonoidok megtalálhatók minden gyümölcsben, zöldségben, a kakaóbab különösen gazdagon tartalmazza ezt a fontos hatóanyagot - idézték a keddi brit lapok az amerikai szakembert.
Keen véleménye szerint a csokoládé véralvadás csökkentő képességét jól lehetne hasznosítani a hosszú távú repülések során gyakorta fellépő, úgynevezett turistaosztály-szindróma, azaz a mélyvénás trombózis kialakulásának megelőzésére. Arra biztatta a légitársaságokat, hogy kínáljanak fekete csokoládét, illetve kakaót tartalmazó édességeket utasaiknak.
A csokoládé jótékony hatásának hírére brit szakemberek azonban óvtak a közkedvelt édesség túlzott fogyasztásától és arra figyelmeztettek, hogy a cukorban és zsírokban gazdag csokoládé nem helyettesítheti a rendszeres gyümölcs-és zöldségevést.
Hírek
Idén is októberben, 6-9. között rendezik meg a HOVENTA Nemzetközi Kereskedelmi- és Vendéglátó technikai Szakkiállítást a Budapesti Vásárközpont területén.
Szavazás